Sådan kan du slippe af med din iskias smerter

Mange mennesker har stiftet bekendtskab med irritationer fra deres iskiasnerve. Iskiasnerven er kroppens længste nerve, da den bevæger sig hele vejen fra lænden og ned til dine fødder. Derfor kan der også opstå irritationer på hele denne strækning af kroppen, som bl.a. inkluderer lænden, ballerne, dine ben og dine fødder. 

Iskiasnervens funktion er egentligt at sende signaler fra hjernen og ud til musklerne, men den kan også ende ud i store irritationer, smerter og følelsen af sovende ben. Det er dog ikke kun benene, den kan påvirke, da iskiasnerven som nævnt løber igennem en stor del af kroppen. Den kan derfor også give udslag ved at stråle ned fra ryggen, ved balleområdet etc. 

Selve irritationen vil være forårsaget af f.eks. betændelse, et tryk mod nerven eller fordi der er blevet stramt omkring nerven. 


Er der nogle særlige kendetegn, du selv kan holde øje med?

Hvis du har et problem med iskiasnerven, og er bekendt med symptomerne, vil du højst sandsynligt hurtig kontakte en fysioterapeut. Er du stadig lidt usikker på, om det er iskiasnerven, så er der ofte nogle kendetegn, som også kan angive en bagvedliggende årsag. 

Ved tryk på nerven fra f.eks. diskusudposninger, diskusprolaps eller degenerative forandringer kan du ofte kende det på, at du er blevet stiv i ryggen, at bevægelser forover og bagover med ryggen gør ondt i benet og at smerter kan fluktuere. 

Gammelt arvæv og tidligere skader kan også forårsage tryk på nerven, hvilket ofte kan mærkes ved foroverbøjning af ryggen, når man sidder med strakte ben eller når nerven strækkes. Hvordan kommer man af med iskiassmerterne?

Fordi der kan være flere årsager til den smerter eller irritation du slås med, starter dit forløb hos en fysioterapeut, som vil lave en grundig undersøgelse af din problematik. 

Når denne er kortlagt, kan din fysioterapeut påbegynde en behandling af iskias smerter, som heldigvis har god effekt på de fleste. Faktisk er der mange, som oplever, at de efter få behandlinger hos en fysioterapeut har fået normaliseret deres hverdag igen – vel at mærke en smertefri hverdag. 

Det er dog ikke udelukkende fysioterapeutens arbejde, som kan være med til at fjerne dine smerter fra iskiasnerven. Også hjemmeøvelser fra et simpelt program kan have stor effekt i forhold til at lindre og minimere gener. Dertil vil du også blive instrueret i, hvordan du i dagligdagen kan undgå at belaste iskiasnerven bedst muligt, så du undgår tilbagefald.  

Kontakt din lokale fysioterapeut for at booke tid, hvis du hurtigt vil tage hånd om smerten.